ade ke pengikut?

Saturday, December 10, 2011

Gerhana Bulan

Assalamualaikum.
Wah setelah lima bulan cuti daripada berblogging, kini aku kembali menconteng-conteng..
Actually semalam aku dah tahu result final exam aku, and Alhamdulillah syukur kepada Allah sebab aku telah lulus semuanya.
Dan kini aku telah bergelar semula sebagai penganggur di rumah..... (-,-)..

Berbalik kepada tajuk entri kali ini, ramai yang dah sedia maklum bahawa malam ini akan berlakunya satu fenomena alam yang dipanggil gerhana bulan.

Bagaimana gerhana bulan terjadi?


Gerhana bulan berlaku apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. Gerhana bulan hanya akan berlaku pada bulan purnama iaitu malam 15 haribulan bulan islam. Kedudukan bulan, bumi dan matahari adalah sejajar di mana bumi akan menutup cahaya matahari daripada sampai ke bulan. (sebab itulah dipanggil gerhana bulan). Kali terakhir gerhana bulan berlaku sebelum ini adalah pada malam 16 Jun 2011 bersamaan malam 15 Rejab 1432H)

Gerhana bulan akan berlaku pada 2 fasa iaitu penumbra dan umbra.
    i. Penumbra merupakan kawasan yang mana bayang-bayang bahagia luar yang mana sukar diamati
     dengan mata kasar.  Pada hari ini ianya berlaku bermula jam 7.31 sehingga waktu kemuncak lebih kurang
     jam 9.45 mlm)
    ii. Umbra pula merupakan kawasan bayang-bayang bahagian dalam, kawasan paling gelap dan terlindung
        terus daripada cahaya matahari (jam 10.05 mlm ini dan berakhir jam 10.57 mlm).


sumber : Falak Online

Perkara-perkara yang boleh dilakukan ketika gerhana bulan:


1. Solat sunat gerhana bulan
2. Berdoa dan meminta perlindungan Allah daripada azab kubur
3. Beristighfar
4. Berzikir
5. Bersedekah

Maka janganlah kita ketinggalan melakukan sekurang-kurangnya berzikir semasa gerhana bulan ini, kerana kita belum pasti dapat berjumpa dengan gerhana bulan penuh seperti hari ini lagi.

Secara saintifiknya, semasa gerhana bulan beberapa fenomena berlaku;
1. Cahaya bulan kelihatan samar selama mana berlakunya gerhana penuh (lebih kurang 30- 60 minit) tetapi bukan bererti gelap terus cuma samar kemerah-merahan tidak terang seperti bulan purnama biasa

2. Fenomena telur boleh berdiri - akibat tindakan graviti maka ianya mudah berdiri. Ajaib kan ciptaan Allah, walaupun ada banyak artikel mengatakan telur boleh berdiri bila-bila masa sahaja apabila cecair dalam telur berhenti mengalir, tetapi semasa gerhana bulan, letak je telur di atas permukaan bumi, memang tak tergolek.

3. Bintang-bintang lebih jelas kelihatan terutamanya bintang yang berwarna biru dan putih, maaf tak dapat ambil gambar sebab ketiadann kamera dlsr yang canggih, tapi dapat disaksikan dengan kurniaan Allah yang lebih mahal harganya daripada kamera dlsr tu.

Oleh itu manfaatkanlah masa yang berharga ini....
sekian...
Nikmatilah santapan daripada kamera vivaz pro dan nokia express music yang sempat dirakam
Ni gambar masa fasa penumbra (dalam pukul 8 mlm)


 Ni masa dah gerhana penuh. pukul 10.08 mlm. try jarak paling dekat dgn vivaz pro, tapi still tak berapa nak pro gak lah..

Ni pulak gambar telur yang berdiri. hurmmm experiment ni masa zaman sekolah dulu, tapi buat tunjuk kat anak sedara tentang kebesaran Kuasa Allah. tarikan graviti waktu gerhana berlaku sebab kedudukan bumi, bulan dan matahari sejajar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...